Wouter, wat doe je bij Staedion?

Bij Staedion ben ik als Information Technology Management Consultant betrokken bij alles wat data behelst. Een belangrijk onderdeel van mijn werk is het op peil brengen en houden van de datakwaliteit. Als een organisatie beslissingen neemt op basis van foutieve data, kan dat rampzalig zijn. Bijvoorbeeld:

· Verhuurdersbrieven worden naar een foutieve huurdersgroep verstuurd.

· Facturen worden naar verkeerde partijen verstuurd

· Facturen die niet betaald hoeven worden, worden wel betaald (bijvoorbeeld dubbele facturen of de garantietermijn is nog niet verstreken)

Organisaties zouden hun data en hun processen moeten goed op orde moeten hebben. Op basis van kloppende en volledige data kan het management de beste beslissingen nemen.


Klinkt leuk, wat je doet! Maar wat doe je dan eigenlijk de hele dag?

Ik vervul de interne en externe rapportage behoeften. Welke gegevens zijn er en hoe combineer ik die om de antwoorden te krijgen die men wenst? Onderweg naar die antwoorden kom ik vaak andere opvallende zaken tegen, die verbeteringen kunnen opleveren. Deze agendeer ik en zorg tegelijkertijd dat de klant tijdig zijn antwoord op de initiële vraag krijgt.

Daarnaast bouw ik integraties: het documentmanagementsysteem van Staedion moet gevoed worden uit andere bronsystemen; ik bouw die koppelingen.

In het Master data management project bij Staedion ben ik verantwoordelijk voor de data architectuur. De vastgoedgegevens moeten tijdig, compleet en centraal beschikbaar zijn. Afdelingen binnen Staedion maar ook leveranciers maken gebruik van deze gegevens; als het centraal beschikbaar is kijkt iedereen naar dezelfde data.

Ik teken datamodellen uit en onderwijs Staedion medewerkers daarin en als laatste overzie ik vaak de gevolgen voor andere processen in de organisatie en adviseer (soms ongevraagd) daarin.


Ochtendrituelen: wat zijn de taken die je het liefst in de ochtend doet?

Nu ik voornamelijk thuis werk i.v.m. Covid19 heb ik in de ochtend twee koppen koffie nodig, bij het ontbijt aan de ontbijttafel en als ik achter mijn PC kruip. Zonder die bakken koffie gaat het niet werken, merk ik. Ik besef dat dat wat autistisch kan klinken…

De ochtend is voor mij een fijn moment om dingen uit te zoeken die ik nog niet eerder gedaan heb. Ik ben dan vers, sta open en ben creatief. Wat ik mis is mijn dagelijkse treinreis terug van de opdrachtgever. Ik dacht dan vaak nog even door over een probleemvraag en kwam dan soms tot andere oplossingen dan ik achter mijn bureau eerder bedacht had. Ik stopte dus niet omdat de werktijd erop zit. Nu gaat dat doordenken soms door tot de avond of in het weekend.


Favorite part of the job: Wat vind je nou écht het leukste onderdeel van je werk?

Ik ben vaak een paar stappen verder dan anderen; ik denk snel en ben kritisch. Meestal krijg ik wel de ruimte om mijn mening te geven. Dat brengt mij én de klant iets.

· Ik wil graag problemen ontdekken, oplossen en structureel verbeteren. Dat kan in mijn werk.

· Ik geloof dat er altijd verbetering mogelijk is, al is het soms met kleine stapjes. Het leanprincipe past bij mij. Er is altijd ergens een oplossing voor, alleen soms ken je ze nog niet.

· Ik vind het leuk dat mijn computer mijn belangrijkste gereedschap in mijn kist is.


Ik zie dat je ook betrokken bent bij de ontwikkeling van VICZ: kun je kort omschrijven wat die applicatie inhoudt?

Deze applicatie heeft tot doelstelling data (en datakwaliteit) inzichtelijk te maken voor woningcorporaties door het inzetten van geometrie.

Eigendomsvragen kunnen eenvoudig beantwoord worden omdat er een link is gemaakt met het kadaster.

Daarnaast worden energie-labels opgehaald; per pand is inzichtelijk welk label het heeft en wat de wat de geldigheid van dat label is.

Daarnaast worden door gebruik te maken van het Geografisch Informatie Systeem afrekenstructuren helder op de kaart en betaalt een huurder bijvoorbeeld niet meer voor het groenonderhoud aan de andere kant van de stad of voor de schoonmaak van een pand waar hij niet woont. Dat scheelt afhandeling van een stroom van klachten.


Wat brengt deze oplossing Staedion dat ze eerder nog niet hadden?

Visueel inzicht in de datakwaliteit dat ervoor zorgt ervoor dat afwijkingen of vervuiling direct in het oog springen. Deze data (bv groenvoorziening, energiekosten, energielabel, schoonmaakkosten) kan onsite via een device op een intuïtieve ontsloten worden. Bij het pand krijg je direct de karakteristieken van het pand op je device te zien.


En wat doe jij nog meer bij 66Controls?

IT Management Consultant focusing on improving Application Management Life Cycle aspects ranging from Architecture, Implementation, Maintenance and Operation, Resourcing and Financial Management bent.

Is daar ook een kort Nederlands woord voor?

Die omschrijving paste bij mij voor ik bij 66Controls kwam werken, nu bijna 8 jaar geleden. In mijn werkzame leven heb ik veel en uiteenlopende dingen gedaan; van het ontwerpen van chips tot het installeren van servers, alles wat je kunt bedenken op het domein van datakwaliteit, lean-thinking en architektuur. Ik heb zelfs klanten ondersteund bij het opstellen van jaarrapportages.


Most important quality: Waar moet je echt goed in zijn om jouw werk te kunnen doen?

Interesse in (computer) techniek; al op zeer jonge leeftijd, 40 jaar geleden had ik mijn eerste PC; de Tandy TRS80.

Daarnaast is 30 jaar ervaring is een pre, nieuwsgierig zijn en lef hebben en niet bang zijn om onderuit te gaan. Verder maak ik veel gebruik van mijn analytische vaardigheden: systeem- en signaalverwerking.


Ik hoorde iets over een nieuwe service van 66Controls: een PDI-Systeem-Integratie-Module. Wat is dat in behoorlijk Nederlands en wat doet het ?

Binnen Staedion is een Document Management Systeem gebaseerd op Sharepoint. Daarin zaten teveel documenten. Ik heb iets ontwikkeld waardoor de documenten, de URL’s én de metadata makkelijk en snel in één keer omgezet kunnen worden naar een ander, nieuw Document Management Systeem.


Waarom werk je graag bij 66Controls?

Pieter is een hele integere eigenaar en ik heb hele professionele collega’s. We willen een goed resultaat afleveren bij onze klant en nemen geen genoegen met de middelmaat.