In het scenario waarin implantaten automatisch besteld worden, zijn er twee bestelsystemen: de traditionele bestelmethode en automatische bestelmethode. In theorie zouden niet enkel implantaten, maar ook andere artikelen automatisch besteld kunnen worden. De praktijk leert dat niet elk artikel scanbaar is, zoals bijvoorbeeld handschoenen. Daarnaast is het niet wenselijk om dit soort artikelen, met een hoge omloopsnelheid en lage waarde, te scannen. Dit is tijdrovend en op langere termijn foutgevoelig. Hier is een simpel alternatief voor.

Leren van vakkenvullers

Toen ik in mijn tienerjaren bij Albert Heijn werkte, heb ik ervaren welke technologische mogelijkheden er jaren geleden al waren op het gebied van bestellen. Destijds was het gebruikelijk om met een handterminal de barcodes op de schappen te scannen en een bestelhoeveelheid in te voeren, als er afgeweken moest worden van de automatische bestelling. Tot mijn verbazing is deze werkwijze jaren later nog steeds geen gemeengoed binnen ziekenhuizen. Wat is het onderscheid tussen bestellen voor een supermarkt of een steriele berging? Ikzelf heb tot op heden nog geen goed antwoord kunnen bedenken.

Bestelkaartjessysteem

Voor het gemak noem ik het bovenstaande systeem even het bestelkaartjessysteem. Ieder artikel heeft in dit systeem een bestelkaartje met een barcode. Een kaartje kan op de mand geplakt worden waarin het artikel ligt. Extra informatie als de naam van het artikel en de prijs kan tevens hierop vermeld worden. Afhankelijk van de financiële inrichting kan er bij het bestellen automatisch een kostenplaats worden meegegeven, gerelateerd aan het artikel. Door een minimale voorraad op het kaartje te vermelden, kan er zelfs besteld worden door een persoon die niet met de artikelen werkt. Bijvoorbeeld een logistiek medewerker.

Wanneer gebruik ik welke methode?

In het geval van implantaten, is het raadzaam om gebruik te maken van een automatisch bestelsysteem op basis van verbruik, waarbij artikelbarcodes op de verpakkingen gescand worden. Dit geldt ook voor artikelen die niet tot implantaten behoren maar wel een hoge waarde vertegenwoordigen. Artikelen met een lage waarde en/of hoge omloopsnelheid kunnen het beste voorzien worden van bestelkaartjes in de steriele bergingen, die gescand worden met een handterminal.