ChipSoft is met HiX (Healthcare Information X-change) marktleider in Nederland op het gebied van het Elektronisch Patientendossier (EPD). Niet elk ziekenhuis dat ChipSoft HiX gebruikt, maakt gebruik van het zogeheten standaard content. Standaard content is een gestandaardiseerde EPD inhoud van best practices. Het gebruik van standaard content maakt het gemakkelijk om gestructureerd gegevens uit te wisselen. Dat geldt tevens voor het aanleveren van gegevens van implantaties aan het Landelijk Implantatenregister (LIR). Het vastleggen van artikelinformatie van een implantaat in het EPD wordt vaak gedaan door het scannen van de UDI (Unique Device Identifier) ofwel de barcode op de verpakking van het implantaat. Het scannen kan gerealiseerd worden met verscheidene oplossingen, waaronder losstaande voorraadbeheerapplicaties met een koppeling naar HiX tot standaardoplossingen.

Hoe lever ik informatie aan het LIR zonder HiX standaard content?

Indien je geen gebruik maakt van HiX standaard content, bestaat de kans dat ChipSoft de koppeling met het LIR niet voor je zal ontwikkelen. De koppeling wordt bij het ontbreken van standaard content namelijk maatwerk voor iedere klant. Het wiel zal telkens opnieuw uitgevonden moeten worden, wat kan resulteren in een langere ontwikkeltijd en hogere kosten. De regeldruktoets van Sira Consulting uit 2017 spreekt over gemiddelde kosten van 2500 euro voor het ontwikkelen van de LIR- koppeling. Gezien de aanleverplicht aan het LIR per 1 januari 2019 van kracht is, is de kans groot dat je inmiddels al implantaten scant met een externe applicatie die gekoppeld is aan het EPD, zoals de MedScantool. Een dergelijke applicatie is geschikt om gekoppeld te worden aan het implantatenregister.

MedScantool

66Controls maakt voor het scannen van implantaten in HiX gebruik van de MedScantool. Deze tool wordt geïntegreerd in ChipSoft HiX. Middels een koppeling over de COMEZ worden gegevens vanuit HiX op de achtergrond realtime aangeleverd aan de MedScantool. In HiX wordt een geïntegreerd venster getoond aan de gebruiker, waardoor niet merkbaar is dat de MedScantool een aparte applicatie is. De artikelgegevens worden bij het scannen van de UDI opgehaald uit het ERP systeem, HiX artikelstamgegevens of een andere applicatie.

MedScantool koppeling met het LIR

66Controls heeft ervaring met het ontwikkelen van koppelingen. Door onze ervaring met de MedScantool, ontwikkelen wij in korte tijd en lage kosten de koppeling van de MedScantool naar het Landelijk Implantatenregister. Lees het artikel ‘De koppeling met het Landelijke Implantatenregister (LIR)‘ voor gedetailleerde informatie over de LIR-koppeling.